Tuesday, December 11, 2012

DUNIA KESIHATAN

assalamualaikum, salam hormat dan salam satu malaysia. haha, nmpk tak semangat gile. hahahahaha ehh lupe, "ANYEONGHASEYO". haha, nape aku ttbe speaking korea ni? mesti tertye2 kannn? hahahaha.


tapi sebelum tuuu, teruk sgt da habuk blog aku ni. almaklum laa tersgt rajin atikah ni menghapdate blog kannn? haha, apabila kemalasan melanda, cemni lah keputusannye. tapi takpe ah. mls nk cari bulu ayam. so bia je ah blog ni. tak ah berhabuk sgt. hahahaha.


okay, merujuk pada tajuk harini mesti pelik kan? sejak bile plak aku pandai nk berckp sal kesihatan. hahaha. hello, tgk kaki ah. ni atikah k. jgn egt cuti skola ni aku dok umah besawkan badan je. aku skang tga study tau. wlaupon sem 2 tak start ag tapi aku skang study kat UNIVERSITY CERAGEM. kau hade? takde kan? so diam! haha.


mesti pelik kann? penah dga ke ceragem? tau ke tmpat ape tu? okay, bia aku cite. well, aku pon tak ah pakar sgt tapi ni berdasarkan pe yg aku tau ah. nak tau tak? kalau nak ce angkat kaki. agaga, #sambil gelak guling2#. hehe


sbelum tu meh aku tnjuk dulu board ceragem ni. nak tgk tak anak-anak? hehe


haa, ni lah dia. ni setelah dinaik taraf :P


okay, kite masuk balik pembelajaran kite tadi ye anak2. haha. orait. ceragem ni merupakan katil kesihatan yg berasal dari korea. rawatan ni khas utk merawat tulang belakang. rawatan ceragem ni percuma di semua centre. ceragem ni melibatkan 75 buah negara, ade 3000 centre seluruh dunia n kat malaysia ade 20 centre. so centre yg terpilih utk aku sekeluarga pergi ialah centre bangi. haha. dalam katil ceragem ni ade batu jade asli. batu jade tu akan mengurut bahagian tulang belakang selama 30minit dan 10minit terakhir adalah rawatan perut. mula2 kena, mmg terasa sakit tapi tu lah konsep rawatan ni. tempat yg sakit akan bertambah sakit tapi itu semua sementara bak kata pepatah "APAYA NANENDA". ha, ape bende tu? hahaha. maksudnye, sakit dahulu sembuh kemudian. 

sapa pulak yg kenalkan kitoang ngn ceragem ni? okay, pakngah yg kenalkan. sapa plak pakngah? abg mak aku laaa. dy da lame jgk ah gune. tapi skang dah jarang dy ke centre. buzy. phm jela keje cm dy uh. tak menentu. ktoang start guna ceragem ni pada 28/06/2012. seingat aku haritu hari khamis sbb ade rawatan 3ball. hahaha. 

sebenarnye kan ade byk tntg diri kite yg kite taktau. so kire untg gk ah dtg ceragem ni. dpt ilmu, dpt knl rmai oang, dga celoteh ckg2. ouh ye, kat centre bangi ni bos kite dtg dr korea. mr Lee. mmg best ah cite dy kann? isteri bos pon slalu gk ade kt centre. kat centre ni ade 6 oang ckg; ckg ina, ckg yana, ckg lin, ckg asrin, ckg hani n ckg hasnol. centre ni bkak dari hari isnin hingga sabtu. tp sabtu half day. ahad n public holiday cuti. cm harini :)

centre ceragem yg berdekatan umah aku ade je sbnrnye. cm kat subang, puchong. tapi nmpk tak kesanggupan ktoang dtg ke bangi uh? haha. actually, hari pertama pegi bangi uh just nk merase. so egt pas uh g centre subang. tapi lps bincang2 n nengok suasana kat centre bangi uh terus tuka fikiran. bile dga balik cite kat centre lain uh cm tak selesa. agpon kat bangi ni majoriti melayu :). konsep ceragem ni ade 5; 

  1. massage
  2. moxibustion
  3. acupressure
  4. chiropractic
  5. F.I.R
n kat ceragem ni pon ade brg yg perlu dibawa;

  1. ofcoz la tulang belakang.
  2. mulut utk menjawab soklan ckg2
  3. tangan utk bertepuk
  4. buku nota
  5. tuala good morning (2helai)
  6. cadar putih 2meter setgah
  7. mesti pakai baju and seluar putih.

knp kne pakai putih? sbb katil ceragem tu ade cahaya FIR yg boleh tembus dlm bdn kite sedalam 4-7cm. cahaya tu boleh bertahan dlm bdn kite selama 8jam. suke takkk? hehe.

mmg berbaloi baloi buad rawatan ni. tak kne byr, dtg hanye baring selama 40minit. tekan je button auto uh. takyah pk da. haha, sedangkan ktoang yg dr pj ni bole dtg ni kan plak yg lain kann? amek ni sbgi semangat. nak sihat kene ade usaha. n byk jgk ah yg da sembuh. bunyi cm menarik kann? so pe ag, moh kite serang ceragem bangi. aku tak ckp dek kerana ceragem penyakit bole sembuh. semua tu kuasa ALLAH. cm de soang ayah ni ckp "mungkin ceragem ni perantaraan ALLAH dgn kite. ALLAH suruh kite berusaha utk sembuh, jd dy bantu kite melalui ceragem." n perlu di ingat, mencegah lebih baik dari mengubati. so kite hanya ikhtiar. mungkin jalan tu dah ade depan mata, tinggal kite je sama ade nak lalu ke tak jalan tu. kann? haa, nmpk ta ayat aku skang? makin pandai bermadah. hahah


so bg user tetap ceragem, jgn putus asa, maeil-maeil oseyo. cari ruang n peluang utk dtg ke ceragem. #nmpk tak permainan aku berbahasa korea skang?# haha

okay, tu dulu kot. lps ni aku akan cite serba sikit tentang ceragem. kire ni intro laaa. hahaha. naah, utk santapan koang :D



ni rawatan tulang belakang. rawatan asas
ni waktu 1st annyverd
 
tu la mr & mrs Lee. selebih tu ckg2. #nmpk tak mesranye ayah aku ngn mr Lee? pegang tgn!#






2 comments:

  1. s0und interesting..bg alamat ceragem ni blh??

    ReplyDelete
  2. boleh, tak jd mslh. tp kne tgu entry seterusnye k :) harap bersabar. :)

    ReplyDelete