Friday, December 14, 2012

BAHAGIAN 2 : CERAGEM MASTER

Assalamualaikum. hai hai hai, annyeonghaseyo! selamat malam semua. malam ni nak story pasal 3ball. haa, ape pulak lah 3ball ni kan? sabar. akan dihuraikan kejap lagi okay.

sebelum tu, nak story pasal tadi. tadi pergi ceragem dan kebetulan mase tu boss punye class. so macam menarik jgk lah kann. mane taknye, boss kan. mesti dia lagi pakar dan banyak ilmu yang akan disampaikan. 

so, saya tertarik pasal persamaan diri kita dgn alam semulajadi. unik sgt. okay, korang semua mesti tak pernah amik tahu pasal ni kan? k, look. saya nak ulang balik ape yang bos sampaikan tadi.
   
okay, dalam 1tahun ade 12bulan dan persamaan dgn badan kita ialah dalam badan kita ade 12 chi line. seterusnya, dalam sehari ade 24jam dan tulang belakang kita ade 24sendi. dalam sehari ade pagi, petang dam malam (3bahagian) dan tulang belakang kita pun ade 3 bahagian iaitu tulang tengkuk (7sendi), tulang tengah (12sendi) dan tulang pinggul (5sendi). dalam setahun ade 365 hari, dan badan kita juga mempunyai 365 chi point. akhir sekali suhu normal bagi badan kita ialah 36.5°C. unik kann? 

jadi, hargailah badan kita sebaiknye. badan kita ni akan berkhidmat untuk diri kita selagi hayat kita masih ade. *puitis kann?* hehe

okay, masuk balik pasal 3ball. 3ball atau 3bola ni merupakan alat tambahan bg ceragem master. kegunaannye sama macam 9ball tapi kelebihan 3ball ni mampu menyembuhkan penyakit dalaman, insyaallah. maksud penyakit dalaman ni ialah penyakit seperti " buasir, sembelit, kencing takleh control, prostate (bagi kaum ayah), kanser rahim (bagi kaum ibu), senggugut dan sewaktu dgnnye. 

cara penggunaan 3ball ni hanya dgn kita duduk atas dia. dan perlu pastikan kedudukan 3ball ni dalam keadaan yang betul lah. terutama bagi kaum ayah. kene adjust bagi betul dulu. takot kalau silap langkah, sakit lain plak yg dpt. hehe.

tak jumpe plak pic 3ball tu saje. ade pic dia ngn 9ball. takpe laa, okay. yg tengah tu lah 3ball.




 dekat centre bangi, rawatan 3ball ni hanya setiap hari khamis. not so sure how about the other centre. maybe same je kot hari khamis. rawatan 3ball ni pon same macam rawatan asas. 40minit. lepas 40minit buad rawatan asas berbaring, lepastu tambah lagi 40minit duduk utk rawatan 3ball.

okay. nak cerita pasal mak saya. mak saya ade batu karang dalam buah pinggang dan telah menjalani pembedahan pada bulan 12 tahun lepas. sebelum operate tu dah merata jgk lah pegi berubat. pergi melaka tempat yg popular katanye, berubat pulak kat sungkai, kat negeri sembilan tapi bila pergi scan, batu tu masih ade. asalnye dpt tau mak ade batu karang sbb mak ckp air kencing mak keruh sgt. so bwk pergi klinik, doktor ckp kencing kotor. bila dia buat ultrasound barulah tau ade batu karang. then dia bg ubat pecah batu. time tu saiz batu tu kecik lagi. dlm 1.7cm. so makim lama mcm takde perubahan, doktor klinik tu bg surat suruh refer to hospital.

bila dah refer ke hospital, tau jelah. tambah2 hospital kerajaan, nak tunggu ke appointment tu masyaallah punye lah lame. sampai mak pun dah give up. dia ckp "hospital ni sengaja nak lambat2, nak tunggu batu ni dah besar pastu nak operate. yelah, nak duit je". haha, then bile buad ct scan, mri, ultrasound, doktor kate mmg betul ade batu tu. time tu kecik lagikan, so doktor nak laser tapi mak takna. time tu nak puasa so mak suruh tunggu habis puasa dulu. 

then lepas puasa doktor ckp batu dah makin besar, time tu dah 4.9cm. so doktor ckp kalau nak laser pun dah tak bole, takde care lain, operate jelah. tapi mak cm takut jgk. so nak sedapkan hati, sehari sblm operate ktorg pegi ke SJMC buad ct scan. bile dah buad tu, org SJMC tu pon ckp baik operate je sbb buah pinggang mak dah makin membengkak. so teruskan jgk operate. 

bile dah operate, doktor ade ckp, 80% drp batu dah keluar, dan lagi 20% akan keluar melalui air kencing. so, bile mak saya buad 3ball dkt ceragem ni alhamdulillah, haritu (tak ingat berapa haribln) batu tu keluar melalui air kencing. mcm tak percaya pon ade. terus bwk batu tu pergi ceragem. teruja. dan sekarang mak ckp sakit pinggang mak dah kurang dan bila buang air pon dah tak sakit. alhamdulillah.

sekarang ni pon mak masih buad 3ball sbb nnt nak buad ultrasound semula. nak tau sama ade batu tu ade lagi ke tak. harap2 dah takde lah kann. amin ya rabb.

so pada sape yang ade mslh yg berkaitan, bole dtg ke mane2 centre utk mencuba sendiri 3ball dan lihat perubahannya. jgn risau! tak kene bayar ponnn. 


*oh ye, entry yang haritu nmpknye dah ade yang berminat. siap mintak alamat lagi. so ni alamat utk centre bangi :

No 105 A, jalan 8/1 seksyen 8, 
Bandar Baru Bangi,
Bangi, Selangor

03-89274293

dtg bwk satu kampung tau! hehe. 

ok la tu dulu. tunggukan cerita lain tentang ceragem ni okay!
saranghae <3

 

Tuesday, December 11, 2012

DUNIA KESIHATAN

assalamualaikum, salam hormat dan salam satu malaysia. haha, nmpk tak semangat gile. hahahahaha ehh lupe, "ANYEONGHASEYO". haha, nape aku ttbe speaking korea ni? mesti tertye2 kannn? hahahaha.


tapi sebelum tuuu, teruk sgt da habuk blog aku ni. almaklum laa tersgt rajin atikah ni menghapdate blog kannn? haha, apabila kemalasan melanda, cemni lah keputusannye. tapi takpe ah. mls nk cari bulu ayam. so bia je ah blog ni. tak ah berhabuk sgt. hahahaha.


okay, merujuk pada tajuk harini mesti pelik kan? sejak bile plak aku pandai nk berckp sal kesihatan. hahaha. hello, tgk kaki ah. ni atikah k. jgn egt cuti skola ni aku dok umah besawkan badan je. aku skang tga study tau. wlaupon sem 2 tak start ag tapi aku skang study kat UNIVERSITY CERAGEM. kau hade? takde kan? so diam! haha.


mesti pelik kann? penah dga ke ceragem? tau ke tmpat ape tu? okay, bia aku cite. well, aku pon tak ah pakar sgt tapi ni berdasarkan pe yg aku tau ah. nak tau tak? kalau nak ce angkat kaki. agaga, #sambil gelak guling2#. hehe


sbelum tu meh aku tnjuk dulu board ceragem ni. nak tgk tak anak-anak? hehe


haa, ni lah dia. ni setelah dinaik taraf :P


okay, kite masuk balik pembelajaran kite tadi ye anak2. haha. orait. ceragem ni merupakan katil kesihatan yg berasal dari korea. rawatan ni khas utk merawat tulang belakang. rawatan ceragem ni percuma di semua centre. ceragem ni melibatkan 75 buah negara, ade 3000 centre seluruh dunia n kat malaysia ade 20 centre. so centre yg terpilih utk aku sekeluarga pergi ialah centre bangi. haha. dalam katil ceragem ni ade batu jade asli. batu jade tu akan mengurut bahagian tulang belakang selama 30minit dan 10minit terakhir adalah rawatan perut. mula2 kena, mmg terasa sakit tapi tu lah konsep rawatan ni. tempat yg sakit akan bertambah sakit tapi itu semua sementara bak kata pepatah "APAYA NANENDA". ha, ape bende tu? hahaha. maksudnye, sakit dahulu sembuh kemudian. 

sapa pulak yg kenalkan kitoang ngn ceragem ni? okay, pakngah yg kenalkan. sapa plak pakngah? abg mak aku laaa. dy da lame jgk ah gune. tapi skang dah jarang dy ke centre. buzy. phm jela keje cm dy uh. tak menentu. ktoang start guna ceragem ni pada 28/06/2012. seingat aku haritu hari khamis sbb ade rawatan 3ball. hahaha. 

sebenarnye kan ade byk tntg diri kite yg kite taktau. so kire untg gk ah dtg ceragem ni. dpt ilmu, dpt knl rmai oang, dga celoteh ckg2. ouh ye, kat centre bangi ni bos kite dtg dr korea. mr Lee. mmg best ah cite dy kann? isteri bos pon slalu gk ade kt centre. kat centre ni ade 6 oang ckg; ckg ina, ckg yana, ckg lin, ckg asrin, ckg hani n ckg hasnol. centre ni bkak dari hari isnin hingga sabtu. tp sabtu half day. ahad n public holiday cuti. cm harini :)

centre ceragem yg berdekatan umah aku ade je sbnrnye. cm kat subang, puchong. tapi nmpk tak kesanggupan ktoang dtg ke bangi uh? haha. actually, hari pertama pegi bangi uh just nk merase. so egt pas uh g centre subang. tapi lps bincang2 n nengok suasana kat centre bangi uh terus tuka fikiran. bile dga balik cite kat centre lain uh cm tak selesa. agpon kat bangi ni majoriti melayu :). konsep ceragem ni ade 5; 

  1. massage
  2. moxibustion
  3. acupressure
  4. chiropractic
  5. F.I.R
n kat ceragem ni pon ade brg yg perlu dibawa;

  1. ofcoz la tulang belakang.
  2. mulut utk menjawab soklan ckg2
  3. tangan utk bertepuk
  4. buku nota
  5. tuala good morning (2helai)
  6. cadar putih 2meter setgah
  7. mesti pakai baju and seluar putih.

knp kne pakai putih? sbb katil ceragem tu ade cahaya FIR yg boleh tembus dlm bdn kite sedalam 4-7cm. cahaya tu boleh bertahan dlm bdn kite selama 8jam. suke takkk? hehe.

mmg berbaloi baloi buad rawatan ni. tak kne byr, dtg hanye baring selama 40minit. tekan je button auto uh. takyah pk da. haha, sedangkan ktoang yg dr pj ni bole dtg ni kan plak yg lain kann? amek ni sbgi semangat. nak sihat kene ade usaha. n byk jgk ah yg da sembuh. bunyi cm menarik kann? so pe ag, moh kite serang ceragem bangi. aku tak ckp dek kerana ceragem penyakit bole sembuh. semua tu kuasa ALLAH. cm de soang ayah ni ckp "mungkin ceragem ni perantaraan ALLAH dgn kite. ALLAH suruh kite berusaha utk sembuh, jd dy bantu kite melalui ceragem." n perlu di ingat, mencegah lebih baik dari mengubati. so kite hanya ikhtiar. mungkin jalan tu dah ade depan mata, tinggal kite je sama ade nak lalu ke tak jalan tu. kann? haa, nmpk ta ayat aku skang? makin pandai bermadah. hahah


so bg user tetap ceragem, jgn putus asa, maeil-maeil oseyo. cari ruang n peluang utk dtg ke ceragem. #nmpk tak permainan aku berbahasa korea skang?# haha

okay, tu dulu kot. lps ni aku akan cite serba sikit tentang ceragem. kire ni intro laaa. hahaha. naah, utk santapan koang :D



ni rawatan tulang belakang. rawatan asas
ni waktu 1st annyverd
 
tu la mr & mrs Lee. selebih tu ckg2. #nmpk tak mesranye ayah aku ngn mr Lee? pegang tgn!#






Wednesday, August 10, 2011

STUDENTS 5CEMPAKA 2011

salam all . mengikut tajuk aku kali ni sudah semestinye aku nak tuju khas buat budak2 kelas aku . well skang ni dah bulan 8 . after that kitorang ade ag 2 bulan sblum SPM menjelma . then lepas SPM dah tentu masing2 akan buat hal masing2 . and pade mase tu aku ase baru lah kite sedar yang idup kite akan kosong tanpa teman . :(


k , aku nak cer . budak2 kelas 5CP mmg giler2 . sporting sgt . aku mmg syg dorang . dlm kelas tu , puteri lebih menyerlah berbanding putera . yelah , putera kami hanya ade 7 orang . but still kecoh and meriah kelas dibuatnye . kalau salah sorang dari 35 penghuni kelas tak dtg , mmg sunyi sepi . huh , nnt mesti akn rindu mereka ! T_T


"dear friend , aku syg korang . aku harap korang takkan lupe kat aku . u all are the best part of my day . hargailah kenangan kite kat kelas k . walau susah , walau perit , walau kite penah gado , tapi smua tu indah n sgt kelakar bile egt balik . haha , *jiwang plak ayat haku kann ?"


k friends , aku dah takde idea . papepun aku sayang korang smua . thanks to being my friends :)


credits :

abu elfian
faizal rosli
husnul fuad
zulhaffiz
haziq musa
asyraf ariffin
harsewak singh
amiratul nadia
nor nabila
nur nadzirah
nur hafizah
sharifah nur fitrah
siti nur shahira
fatin maisarah
nor asmira
nur farrah hani
nur farahana
nor farhana
farah shahira
nor fadiyatulshima
nur farhana
diana
siti rafiqeah
herda norshazafira
shalini
pirasinnah
tulissy
kesintha
nurul hidayah
nazlin
nor amni
nor asyikin
nur hanida


tak lupe jugak buad cikgu yg telah berhempas pulas ngjar or menabur bakti pada kami 

cik noor khadijah
puan aini syahidah
cik masyitoh
cik noor lizawati
puan oi cc
puan foo
puan nirmala
puan zaliha
puan khairani
en vaitis
en yazid
tuan haji tarmizi
puan eshwari
en abdul rahman

that's all from me . k tata :P